2013. július 5., péntek

Dénes Ferenc (1912-1995)


Dénes Ferenc neve nem csupán az erdélyi magyar baptista közösségben ismert, hanem az ország és a felekezet határain kívül is. Versei mind a mai napig széles körben elterjedtek és kedveltek a szavalni és a lelki irodalmat olvasni szerető hívők között.

                Amikor Molnár Károly, temesvári lelkipásztor, Az Üdv Üzenete szerkesztője elolvasta az Egy szív című versét, további írásra buzdította a fiatal, elsőéves teológiai hallgató Dénes Ferencet: „Ez a vers bizonyíték, hogy költőnek születtél!” Az erdélyi baptista énekeskönyv, A hit hangjai mellett az Egy szív ma már református és katolikus zenei kiadványokban egyaránt fellelhető, ugyanis Bányai Jenő megzenésítésében az egyetemes magyar keresztyénség közös kincsévé vált.

                Dénes Ferenc a hajdani Nagy-Küküllő vármegye Szászsáros nevű falujában született Dénes Ferenc és Kecskés Zsuzsánna református szülők harmadik gyermekeként. Korábban két nővére született: Zsuzsa és Anna. Déneséknek egy őrház adott otthont, mivel a család feje, mint vasúti pályaőr, a MÁV alkalmazottja volt, és munkáját az Erzsébetváros-Medgyes közötti szakaszon végezte. Ferenc alig töltötte be ötödik életévét, Sándor pedig épp akkor jött a világra, amikor a világháború zivatara magával ragadta az édesapát. Az özvegyen maradt asszony négy gyermekével hazaköltözött Székelymuzsnára.

                Miután az elemi iskolát elvégezte, Dombi Ferenc hívő asztalos műhelyében tanult mesterséget Homoródszentmártonban. Az ifjú Dénes Ferencet több irányból érik lelki hatások: két hívő asszony megkedvelte az értelmes, versfaragó gyermeket, és gyakran magukkal vitték a baptista imaházba. Az imaházban otthonosan érezte magát úgyannyira, hogy a kulcsokat is sokszor odaadták neki. Önszorgalomból harmóniumozni tanult, és nyiladozó elmével-szívvel hallgatta a hirdetett igét. Ezidőben került kezébe Dante Divina Comedia-ja. A pokol leírása mélységesen megborzasztotta, és elindította az istenkeresés útján. Az igazi megtérést asztalos inas korában élte át Homoródszentmártonban. 1930. október 30-án nyilvánosan is megvallotta ezt, amikor a Nagyküküllő vizében Tordai Dénes az Úr Jézus parancsára bemerítette.

                Két esztendő múlva veszélyes szemgyulladást kapott, és elhatározta, hogy meggyógyulása esetén egész életét az Úr szolgálatára fogja szentelni. Ebben a döntésében egy igehirdetés is megerősítette, amit Molnár Károly mondott el a homoródszentmártoni imaházban a Márk 10:21 alapján: …eredj el, add el minden vagyonodat, és add a szegényeknek, és kincsed lesz mennyben; és jer, kövess engem, felvévén a keresztet! 1933-ban lehetőség adódott arra, hogy a bukaresti Baptista Teológiai Szemináriumban magyar anyanyelvű diákok is tanuljanak. Balaton Zoltán, Bokor Barnabás, Fejér András, Ilonka István, Kelemen Sámuel, Nagy Pál és Veress Efraim mellett a teljesen meggyógyult Dénes Ferenc is elkezdte a lelkipásztori szolgálatra való felkészülést. Teológiai tanulmányainak megkezdésével egyidőben verssel jelentkezik a nyilvánosság előtt: Az Üdv Üzenete októberi számában megjelenik a Megyek, Uram című alkotása. Ettől kezdve egyre gyakrabban tűnik fel a magyar baptista kiadványokban (Szeretet, Békehírnök, A Kürt, különféle könyvnaptárak), de az igazi sikerre és népszerűségre (amire sohasem vágyott) csupán évekkel később, 1938-ban jut el, amikor megnyeri Az Üdv Üzenete irodalmi pályázatát. Ekkor felkérik, hogy a közkedvelt lap társszerkesztője legyen Molnár Károly mellett. Ezt a szolgálatot 1940-ig, a lap beszüntetéséig odaadással végezte.

                Lelkipásztori munkásságát 1938. október 28-i felavattatásával kezdte meg a homoródszentmártoni körzetben Tordai Dénes mellett. A körzethez ekkor a központi gyülekezet mellett az abásfalvi, az agyagfalvi, a homoródalmási, a székelyderzsi, a székelykeresztúri, a székelymuzsnai és a városfalvi gyülekezetek tartoztak – de ezeken kívül sok más helységbe is rendszeresen ellátogatott. 1939-ben munkaterülete kibővült, ugyanis meghívást kapott a medgyesi gyülekezet pásztorlására is. Nem lakhatott sokáig a városban, mivel Medgyes a II. Bécsi Döntés idején Erdélynek Romániához tartozó részében maradt. Ekkor visszaköltözött Homoródszentmártonba, ahol 1940. október 30-án feleségül vette a korábban Medgyesen megismert Szőcs Annuskát. Az ünnepélyes istentiszteletet Bokor Barnabás vezette. Idővel négy fiúgyermekük született: Tibor, Ferenc, László és Endre – az utóbbi három Kolozsváron. Fiai örök életére gondolva a lelkipásztor-apa 1981-ben megírja megható versét Négy gyermek üdvét akarom! címmel. 

                1941-ben Bokor Barnabás Nagyváradra költözött, így a lelkipásztor nélkül maradt kolozsvári gyülekezet Dénes Ferencet hívta meg lelkipásztorának. A „kincses városban” több, mint negyven esztendőn át szolgált 1942. február 20-tól 1982. április 25-én történt nyugdíjbavonulásáig. Igehirdetései amellett, hogy tisztán közvetítették az ige tanításait, retorikai és homiletikai szempontból is példaértékűek voltak. A Kolozsvári Református Teológia diákjai is gyakran beültek az imaház padjaiba, hogy prédikációit hallgassák. Miután Kulcsár Sándor elköltözött Kolozsvárról, Dénes Ferenc még két esztendőn át pásztorolta a gyülekezetet 1986-1988 között.

                Lelki hangok címet viselő első verseskötetén már dolgoztak a nyomdagépek, amikor 1944-ben bombatalálat érte a helyiséget. A világháború után harminckét évig nem hagyhatta el az országot. A kommunista korszak sötét éveiben csupán kéziratban, sokszor csak titokban terjedhettek versei.  1979-ben sikerült kiadnia az Illés szekerén című elmélkedés-gyűjteményt. Ennek a könyvnek, akárcsak az 1997-ben posztumusz megjelent  Ajkammal hirdetem-nek Megyesi József lelkipásztor tervezett borítót. A Lelki hangok mégis napvilágot látott (természetesen nem az eredeti elképzelés szerint, hiszen az első könyv anyaga megsemmisült) – de csak a Szovjetunió összeomlása után, 1991-ben, a Magyarországi Baptista Egyház gondozásában.

                Dénes Ferenc lelkipásztori szolgálata mellett sokrétű feladatokat látott el nemcsak gyülekezeti, hanem országos szinten is. 1947-től elnöke volt a Kolozsvári Baptista Hitközségnek. 1952-1967 között homiletikát és ekkleziológiát tanított a bukaresti Baptista Teológiai Szemináriumban, a magyar diákoknak ráadásként magyar nyelvet és irodalmat is. Az országos Baptista Unióban hosszú éveken keresztül alelnöki tisztséget töltött be, miközben gondoskodott arról is, hogy az Îndrumătorul Creştin című havi kiadványban magyarnyelvű oldalak is megjelenjenek. Látva a nagy énekeskönyvhiányt, 1975-ben kiharcolta, hogy megjelentethesse az általa szerkesztett A hit hangjait. Ezeken felül szorgalmasan és fáradhatatlanul írta a hitépítő, lélekemelő verseket – több kötetre való írása még mindig kéziratban van, és várja, hogy nyomdafestéket lásson.     

Dénes Ferenc az erdélyi magyar baptista költészeti jellegű alkotómunka történetének első korszakában (1920-1939) kezdte irodalmi pályáját, és a negyedikben (1990-től napjainkig) jelent meg önálló verseskötete, mégis a harmadik korszakba (1949-1989) soroljuk, mivel munkássága ebben az időben terebélyesedett ki leginkább. A Lelki hangok 260 és az  Ajkammal hirdetem 245 verse is főként ezen években keletkezett.  „Költeményeiben nem akar lépést tartani korunk irányzataival, a modernséggel. Versei saját életútját, Isten irántunk megnyilvánuló kegyelmét, valamint a költő ember- és természetszeretetét ábrázolják.” – írja róla Zágoni Jenő a Szolgatárs  X.-ik évfolyamának 3-ik számában. Eleinte kötött rímelésű, szabályos szótag- és sorszámú versekkel jelentkezett, később azonban egyre inkább a szabadversek felé orientálódott – de úgy, hogy megtalálta a középutat a konzervatív irodalomszemlélet és a modernebb kifejezési mód látszata között. Ez az oka annak, hogy „ha valaki a modern költészet rajongójaként kezdi olvasni Dénes Ferenc (...) verseit, könnyen megállapíthatja, hogy ezek egy eltűnt korszak termékei” (Bartha István). Irodalmi tevékenységét is teljes mértékben a lelkipásztori elhivatásának rendelte alá. Versírói munkásságának kulcsszavai éppen ezért: Ige, hirdetni, pásztor, nyáj, hinni, bízni, vigasz, próba stb. Művei főként lírai alkotások, a hívő ember harcait, áhítatát, vágyait tükrözik. Molnár Károllyal, Koszta Vilmával, Szentessy Gáborral és más erdélyi magyar baptista versíróval ellentétben történeteket egyáltalán nem foglal versbe. Ha be is mutat egy-egy bibliai eseményt, azt csak ürügyként használja arra, hogy teológiai igazságokat világítson meg, vagy hogy saját lelki élményeit kivetítse. Dénes Ferenc verseinek töretlen népszerűsége talán emberközeliségüknek köszönhető, és annak, hogy az egyházi ünnepek lényegét erőteljesen ragadják meg. Megjelent verseinek irodalmi szempontból legértékesebb, nem szavalásra szánt darabjai az Ajkammal hirdetem című kötetének függelékében találhatók.
A kommunista hatalom idején sok szenvedésben és megpróbáltatásban volt része magánemberként, lelkipásztorként és országos baptista vezetőként egyaránt. Különösen megviselte a már félig felépült Magyar utca 58. szám alatti imaház kényszerű lebontása. Az építkezéshez már az ’50-es évek elején megkapták az engedélyt a kolozsváriak, de 1962-ban jött a kegyetlen rendelet: az épületet meg kell semmisíteni! Az impozáns imaház nagyon zavarta a kommunista vezetők szemét („A fost prea bătător la ochi!”), ezért szétverették, és köveit beépíttették a városi uszoda épületébe. Sok harcba, utánajárásba került, míg 1974-ben végre jóváhagyták az új telek vásárlását, amelyen 1979. szeptember 9-én megnyitották az új magyar imaházat. A megpróbáltatások és az építkezések hosszú éveiben a gyülekezet a román baptisták Monostor-negyedi imaházában tartotta összejöveteleit.
1989-től kezdődően egyre romlik Dénes Ferenc fizikai állapota. A ’90-es években három alkalommal kellett műtétet végrehajtani rajta. Három fiától, akik az Amerikai Egyesült Államokba vándoroltak ki, nehezen tudott megválni. 1993. augusztus 10-én szeretett felesége és segítőtársa váratlanul elhunyt. A beteg, testileg-lelkileg szenvedő lelkipásztort ekkor kimondhatatlan veszteség érte, ami megsürgette végleges elgyengülését. Ágyhoz kötve is sokat imádkozott gyermekeiért, a gyülekezetért és az egész baptista közösségért. 1995. november 2-án ő is eltávozott az élők sorából. Temetésére az erdélyi magyar pantheonban, a Házsongárdi temetőben került sor november 5-én. Zágoni Jenő véleménye szerint „személyében nem csak az erdélyi, de a világ magyar baptista igehirdetőinek, egyházférfiainak legjobbjai közé tartozó missziómunkást tisztelhetjük.”        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése