2013. július 5., péntek

Az erdélyi magyar baptista ifjúság története VI.


Molnár Károlyt, az Ifjúsági Szövetség első elnökét magyar baptista történelmünk egyik leghatásosabb és legsokoldalúbb egyéniségeként tartjuk számon. Az Arad megyei Ágyán született 1891. január 12-én. Édesapja, id. Molnár Károly (1865-1934) számos magyar gyülekezetet alapított és irányított a bánáti megyékben.
Molnár Károly megtérése Brassóban történt, ami után nem sokkal be is merítkezett (1908. szept. 30.) Meyer Henrik által. Hamar nyilvánvalóvá lett az ifjú lelki szolgálatra való elhívása és készsége: a kovásznai gyülekezet tagjaként rövid idő alatt komoly igehirdetővé érett. Lőrik István (1869-1946) körzeti prédikátorral gyümölcsöző szolgálatokat végzett a székelyföldi úttörő missziómunkában. Itt meg kell jegyeznünk azt is, hogy Székelyföld első baptista énekkarát ő szervezte meg 1912-ben Kovásznán, és a csernátoni fúvószenekar létrejötténél is szerepe volt.
1919-1925 között ifjúsági vezetőként szolgált Aradon, ahol 1924-ben prédikátorrá avatása is megtörtént. 1925. márc. 29-én a temesvári, többségében magyar anyanyelvű tagokból álló német baptista gyülekezetből kivált egy 24 tagú csoport, és létrejött a magyar gyülekezet. A közösség lelkipásztoraként Molnár Károly sokrétű tevékenységet folytatott a gyülekezetépítésben és a missziómunkában is. Szolgálatának első tíz éve alatt a Bánságban mintegy 30 új gyülekezet ill. misszióállomás jött létre. Mint az Ifjúsági Szövetség elnöke, bejárta egész Erdélyt, szervezte az ifjúsági egyleteket, ízes magyarsággal írt buzdító cikkeket, beszámolókat: „Örömmel és hálával emlékezem meg körutamról a székelyföldi atyafiak között. Ifjúságomnak sok drága emléke fűz e néphez. (...) Csak egyet kérek az Úrtól: küldjön ki munkásokat e nép közé, mely oly éhes és szomjas Isten igéjére, amilyet csak itt látunk. A nagy baptista testvériséghez is csak egy szavam van, amit a székely néppel együtt mondok: Erdély bérceiből e hang terjed tovább: / Oldjátok le szemünkről a vakság fátyolát!” (Szeretet, 1923. nov.)
Molnár Károly irodalmi tevékenysége szakszerű feltérképezésre és kiértékelésre vár. Versei, elbeszélései, társas jelenetei hosszú évtizedekig táplálták a baptista népet, és igei irányvonalat szabtak. 1925-ben kiadta az Effata című, a ’90-es évekig nagy népszerűségnek örvendő verseskötetét. Irányítása alatt 1932-ben létrejött a Temesvári Magyar Baptista Hitközség, majd a Temesvári Baptista Irodalmi Társaság is, amely célul tűzte ki egy új lap kiadását, valamint más lelki, irodalmi termékek megjelentetését. 1933 január 1-én az ő szerkesztésében látott napvilágot Az Üdv Üzenete című, 12 oldalas folyóirat, amely rövid időn belül a magyar baptisták legnépszerűbb lapja lett nemcsak Erdélyben, de Magyarországon, sőt Amerikában is. Színvonalas cikkek, fényképes beszámolók, humoros, de nevelő véleménnyilvánítások, nemzeti tudatot erősítő tanulmányok, versek, erdélyi és külföldi  missziós hírek, különféle rovatok tették színessé, változatossá Az Üdv Üzenetét, amely később a Konvenció központi lapja lett.
A ’20-as évek és a ’30-as évek első fele minden győzelem és jelentős eredmény mellett az üldöztetések valamint az „elismertek” és „szabadok” közötti nézeteltérések időszaka is volt. Régiónként változott a mentalitás, a missziós módszerek, amiket a különböző táborok különféleképpen értelmeztek. Az „elismerteket” néha jogosan titulálta szabadosnak, a „szabadokat” néha jogosan mondta túl konzervatívnak a másik tábor. „A gyülekezetekbe bekerült párbeszédek ma már színielőadásszámba mentek – olvashatjuk az egyik körlevélben - melyeknek eddig sem volt semmi üdvös hatásuk. És ma, amint a „Szeretet” közléseiben olvasható, az előadáshoz illő ruhát vesznek fel és különböző tárgyakat, pl. lámpát készítenek, s úgy adják elő a társas jeleneteket. Eddig mentek. És van-e erre szükség? (Körlevél az összes romániai baptista gyülekezetekhez – Szilágynagyfalu, 1929. március hó 5-én – A Szilágymegyei Baptista Szövetség misszió bizottsága – Az Igazság Tanuja, 1929. márc. V.3. szám, 12 old.) A „szabadok” sokáig idegenkedtek a gyülekezeti alakulatok, ifjúsági egyletek létrehozásástól, míg az „elismertek” közé tartozó fiatalok látványos társas-jeleneteket, kiállításokat, árveréseket, ünnepélyeket szerveztek. Molnár Károly körútjai, írásai és Az Üdv Üzenete révén jelentős mértékben járult hozzá a két tábor végleges egyesüléséhez. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése