2013. július 5., péntek

Az erdélyi magyar baptista ifjúság története I.


A most induló cikksorozat tömören bemutatja a magyar baptista fiatalok életét: milyen volt a lelkiségük, hogyan szerveződtek Szövetségbe, miképpen szolgálták az Urat a viharos történelem különböző szakaszaiban. A sorozathoz főként a nagyváradon található Erdélyi Magyar Baptista Levéltár szolgáltatja az anyagot. A Levéltárban helyet kapnak a RoMaBISz működésével kapcsolatos dokumentumok is: beszámolók az ifjúságokról, a sószórókról,  konferenciák, táborozások hang-, kép- és videoanyaga stb. Dédapáink, nagyszüleink, szüleink története ugyanúgy a mi történelmünk, ahogy a mi jelenkori életünk gyermekeink történelme is lesz. Azok a „régi szép idők” most van! Éljük meg örömmel, tanulva a múltból, Krisztusra figyelve mindenek előtt! 
Tárgyunk jobb megértéséhez nagy vonalakban át kell tekintenünk az európai „modern” baptizmus történetét. A XVI. század végén és a XVII. század elején az angol király önkényes uralkodása miatt sokan menekülni kényszerültek az országból. Hollandia volt az a hely, ahol a menekültek különféle jogokat és megélhetési lehetőséget is kaptak. Sokakkal együtt John Smith és Thomas Helwys is otthonuk elhagyására kényszerült – puritán hitelveik és életvitelük miatt. Ekkor Hollandiában már jól szervezett és virágzó mennonita közösségek működtek. Az egyik ilyen gyülekezet révén honosodott meg az országban a modern baptizmus.
1609-ben történt bemerítkezésükkel az angol menekültek létrehoztak egy baptista gyülekezetet Amszterdamban, amelynek akkor hozzávetőlegesen negyven tagja volt. Nem sok idő múlva hitelvi nézeteltérések támadtak a közösségben, ami John Smith és a vele rokonszenvezők kiválásához, és egy mennonita gyülekezethez való csatlakozásához vezetett. Ezalatt Angliában az államegyház üldözései alábbhagytak, majd meg is szűntek. Helwys ezt megtudva - Smith halálának évében, 1612-ben – több társával visszatért a szigetországba, és Londonban megalakította az első baptista gyülekezetet.
Az idők folyamán a baptizmus megerősödött Angliában. 1639-ben eljutott az óceánon túlra, az amerikai kontinensre is, ahol taglétszám szempontjából a legnagyobb felekezetté vált.
A kontinentális Európába létrejötte után több, mint 200 évvel jutott el a baptizmus Johann Gerhard Oncken (1800-1884) közvetítésével. Oncken jelmondattá vált kijelentése volt: “Minden baptista egy misszionárius!” Őt nevezzük az európai baptizmus atyjának. Megtérése Angliában történt egy metodista igehirdetés hatására. 1823-ban Németországba került, Hamburgba, ahol bibliatanulmányozásai folyamán felismerte, hogy az újjászületett embernek hitvalló bemerítésben kell részesülnie. Barnaby Sears amerikai teológiai tanárt kérte meg, hogy feleségével és még öt másik hívővel együtt bemerítse az Elba folyóban. A közvetkező napon, 1834. április 22-én megalapították az első baptista gyülekezetet Hamburgban.
Az 1842-es hamburgi tűzvész utáni munkálatok sok mesterembert vonzottak a városba (több, mint négyezer ház vált a lángok martalékává). A magyarországiak között volt Rottmayer János (1818-1901), Vojka János és Marschall József is. Kapcsolatba kerültek az akkor már elfogadott és tisztelt baptista gyülekezettel (ott találkoztak egymással, mivel nem egy helyről és nem egyszerre érkeztek Hamburgba), amelyben Oncken nagyon hatékony munkát végzett misszionáriusok képzése terén is.
A tűzvész alkalmával a gyülekezet felajánlotta nagy, bérelt imaházát  a hajlélktalanok elszállásolára. A tagok is mindenben, amiben csak tehették, segítségükre voltak a károsultaknak. Ekkor történt meg az a nagy fordulat, ami a város alig megtűrt, sőt üldözött baptista gyülekezetét elismert és megbecsült közösségévé tette. Megtérése után a virágzó és egyre fejlődő gyülekezetben annyira megerősödött a három magyar asztalos, hogy Oncken bátran küldhette őket haza a magyarországi misszió elkezdése céljából. Oncken missziós látása – amint már említettük - szinte az egész európai kontinenst átfogta. Rottmayerék a szolgálat vágyától égve érkeztek meg Pest-Budára 1846. május 20-án. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése