2013. július 5., péntek

Az erdélyi magyar baptista ifjúság története VIII.


1936. április 14-én sor került a nagy szövetséggel együtt felbomlott Ifjúsági Szövetség újbóli létrehozására. Elnöke dr. Bíró László, titkára pedig dr. Culmann Géza lett. Az Ifjúsági Szövetség keretein belül Erdélyt négy missziókerületre osztották fel:
l. Székelyföldi missziókerület, Kudelász Nándor titkárral
2. Kolozsvár-kalotaszegi missziókerület, ifjú Papp Károly titkárral
3. Bihar-szilágyi missziókerület, dr. Culmann Géza titkárral
4. Arad-bánsági missziókerület, Dajka József titkárral
Azévtől az Üdv Üzenete mellékleteként Bíró László szerkesztésében megjelent az Ifjúsági Élet. Ez a lap 1939-40 között Szeretet néven jelent meg. Az 1921-ben elindított Szeretet 1934 és 1935 között nem jelent meg. Az ifjúsági lap tele volt színvonalas, lelkesítő cikkekkel és az ifjúsági konferenciák részletes leírásaival; az utolsó számokat Bokor Barnabás szerkesztette.
Missziókerületenként évente legalább egyszer ifjúsági konferenciát rendeztek, amiken részvettek fiatalok és idősek egyaránt. Ezeken a nagyméretű rendezvényeken az Ifjúsági Szövetség vezető képviselői a helyi lelkipásztorokkal együtt tartottak előadásokat. Kiss László, magyar baptista történelmünket kutató lelkipásztor összeállította ’30-as évek második felében megatartott ifjúsági konferenciák listáját: az első két ifjúsági konferenciát ugyanazokon a napokon, 1936. június 7-8-án rendezték meg Csernátonban és Temesváron. 1936 november 15-én Kolozsváron tartották meg a kalotaszegi missziókerület konferenciáját. 1937. május 2-3-án Ágyán rendezték meg az Arad-bánság missziókerület negyedik ifjúsági konferenciáját. 1937. május 16-17-én a kalotaszegi ifjúsági kerület  Bánffyhunyadon megtartotta évi ifjúsági konferenciáját. 1937. május 16-17-én Bibarcfalván tartották meg a székelyföldi missziókerület egyik legnagyobb konferenciáját. Ugyancsak ebben az évben, 1937. június 13-án Székelymuzsnán már másodszor is megrendezték a székelyföldi missziókerület egy másik konferenciáját. 1938-ban - feltehetőleg az újabb üldözések miatt - csak egy ifjúsági konferencia megrendezéséről tudunk, amit 1938. június 18-19-én tartottak meg Brassóban.
                Ugyancsak Kiss László írja: „Az ifjúsági konferenciák ünnepi rendezvényein annyira fellelkesült Erdély hivő népe az ifjúsággal az élen, hogy dr. Bíró László azt is merte indítványozni, hogy a Konvenció az Ifjúsági Szövetséggel együtt irányozzon elő egy misszionárus kiküldését. Az Ifjúsági Élet című lapban dr. Bíró László tollából ilyen cikkeket lehetett olvasni: Küldjük ki misszionáriusunkat! E nemes cél érdekében egy országos szintű gyűjtést is elindítottak. Bizonyára a missziós terv kivitelezését a II. Világháború akadályozta meg.”
Az Ifjúsági Szövetség második elnöke, Bíró László, 1907. jún. 2-án született Nagyváradon. Tanulmányait a louisvillei Southern Baptist Theologocal Seminary-ban végezte, ahol 1935-ben megszerezte a teológia doktora címet. 1937-ben került a Konvenció élére. 1938-tól a nagyváradi gyülekezet lelkipásztoraként is szolgált. Az 1939-ben, az Amerikai Egyesült Államok-beli Atlantában megszervezett Baptista Világkongresszuson Bíró László és Molnár Károly képviselte az erdélyi magyar baptistákat. Mivel ottlétükkor kitört a II. Világháború, nem térhettek vissza Erdélybe. Molnár Károly helyére Bokor Barnabást választották a Konvenció titkárának, dr. Bíró László helyére pedig Tordai Dénest elnöknek. Mindkét eltávozott vezetőnek meghatározó szerepe volt az erdélyi gyülekezetek és az ifjúság lelki életének előrelendítésében. Az óceánon túl is megbecsült, sokoldalú szolgái maradtak az Úrnak. Molnár Károly 1962. november 5-én hunyt el Los Angelesben, dr. Bíró László pedig még ma is él – az elmúlt esztendőben töltötte be 100-ik évét.    
                 Annak ellenére, hogy üldözésekkel kellett szembenéznie (a ’30-as években négy üldözési hullám érte a baptistákat; 1938. december 14. és 1939. március 31. között az ország mintegy 1500 imaházát bezáratták), a Konvenció 1940-ben lezárult első korszaka gyümölcsöző volt mind a szervezeti működésére, mind az azt alkotó gyülekezetek lelki életére és missziójára nézve.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése