2013. július 5., péntek

Az erdélyi magyar baptista ifjúság története VII.


A két baptista tábor egyesülése hosszú, évtizedekig tartó folyamat volt. Míg ez véglegesen megtörtént, az erdélyi magyar baptisták a közösségi egység megőrzése, az államhatalom részéről tapasztalt támadások közötti megmaradás és a hatékonyabb missziómunka érdekében sokféle szervezeti formát kerestek maguknak.
Az „elismertek” és a „szabad baptisták” az utóbbiak kezdeményezésére 1929. január 16-án egyesülést előkészítő konferenciát tartottak Szilágynagyfaluban. A következő konferenciára azév május 1-én került sor, amikor a két szövetség tagjai nyilvánosan is bocsánatot kértek egymástól a múlt sérelmeiért, és elfogadták egymást testvér-szövetségnek. Nagy lépést jelentett, hogy a Szilágysági Baptista Szövetség ekkor belépett az Országos Baptista Szövetségbe (Unióba). 1930 februárjában megalakult a Szilágysági Baptista Hitközség. 1932. december 21-én Szilágynagyfaluban a két tábor újabb lépést tett az egyesülés felé: együtt alakították meg a Romániai Magyar Baptista Szövetséget. Ennek elnökéül Lakatos Lajost (Székelyhíd), alelnökéül Szabó Lászlót (Szilágynagyfalu), titkárául pedig ifj. Bordás Istvánt (Nagyvárad) választották meg.
1933-ban a hatóságok olyan rendeletet adtak ki, ami alapként szolgálhatott volna az újbóli üldözésekre, de ugyanakkor lehetővé tette a körzetek hitközséggé alakítását. Felismerve ebben az egyesülés lehetőségét, Simonka György ügyvéd vállalta az irányító szerepét 12 hitközség létrehozásában. Ilonka Mihály (Brassó), Szabó László és Molnár Károly is nagy részt vállalt ebben a munkában. A hitközségekbe való tömörülés azért is vállalták az egyes gyülekezetek, hogy függetlenedjenek a Nagyváradi Magyar Baptista Szövetségtől, amely a vezetők közötti viszálykodások miatt már összeomlás előtt állt.
                A nyelvi szövetségek (magyar, román, orosz) 1933. november 8-10 között Körösbökényben (Buteni) megtartott országos konferenciáján a magyarokat képviselő 10 hitközség képviselői a Magyar Baptista Szövetségben való egyesülésről döntöttek. A Magyar Baptista Szövetség ügyvezető elnöki tisztségébe Dr. Simonka Györgyöt, az első alelnöknek Szabó Lászlót, másod-alelnöknek Ilonka Mihályt, főtitkárnak pedig Molnár Károlyt választották meg. Az egyesülésből kimaradtak a nagyváradi, egymással pereskedő vezető személyek. Amint az várható volt, hamarosan összeomlott a nagyváradi központú Elismert Magyar Baptista Szövetség, áldozatul esett a nyomda, az árvaház és az aggmenház is.
1933-ban – javarészt Molnár Károly kezdeményezésére - lehetőség adódott arra is, hogy a bukaresti Teológiai Szemináriumban magyar diákok is tanuljanak. Azévben 8 magyar fiút (Bokor Barnabás, Dénes Ferenc, Veress Efraim, Kelemen Sámuel, Fejér András, Ilonka István, Balaton Zoltán és Nagy Pál) és ugyanennyi lányt (Ördög Matild, Fülöp Sarolta, Ilonka Rózsika, Varga Eszter, Fehér Juliska, László Ilonka, Molnár Annuska, Józsa Irma) vettek fel. Bíró László és Molnár Károly előadó tanárokként tanítottak a Szemináriumban.
A négy vezető nagy hozzáértéssel irányította a Magyar Baptista Szövetséget. A teljes egyesülés érdekében a új szervezési és működési formát kerestek. 1935. december 7 és 8 között Kolozsváron találkozott a hitközségek és gyülekezetek 130 küldötte. Ekkor alakították meg a Romániai Magyar Baptista Konvenciót, amelynek elnöke Szabó László, titkára pedig Molnár Károly lett. Culmann Gézát és Bíró Lászlót megbízták, hogy missziómunkásoként látogatva a gyülekezeteket az egységet erősítsék.
A Konvenció lapja az Üdv Üzenete lett. A harmincas években öt baptista lap jelent meg folyamatosan Erdélyben (Szeretet, Az Igazság Tanúja, Az Igazság és Szeretet, Az Üdv Üzenete, Ifjúsági élet). A különféle mellékletek mellett a lapok nagy részének évente megjelenő könyvnaptára és bibliaolvasó vezérfonala is volt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése