2013. augusztus 4., vasárnap

Világháborús beszámoló - Gál Imre

Gál Imre 

1921. március 23-án született a Bihar megyei Érszöllősön, baptista családban. Édesapja, akinek szintén Gál Imre volt a neve, az első világháború harcaiban szerzett tüdőbetegsége miatt 1938-ban, 44 éves korában elhunyt. Három árvát hagyott maga után. Az ifjabb Gál Imre 1942. október 5-én vonult be katonának Marosvásárhelyre, ahonnan 1943 januárjában Nagyváradra vezényelték. Nagyváradot ez időben négy légvédelmi ágyú vette körül: a vasútállomás közelében, a Félix-fürdő környékén, a Velencei valamint az Ősi negyedben.
Imrét márciusban több társával együtt kivitték az orosz frontvonaltól 60 km-re fekvő Ovrucsba, amit a magyar hadsereg korábban bevett. A városban székelő főparancsnokság védelmét biztosító parancsnoki század tagjaként a távközlésnél szolgált, így nem kellett a frontra kimennie. A századot négy félszakaszra osztották, amik egyenként 25 katonából álltak. A félszakaszok Ovrucs körül négy különböző ponton helyezkedtek el egy-egy földbe ásott, gyeptéglával álcázott barakkal és légvédelmi ágyúkkal. A frontról motoros hírvivők hozták a jelentéseket, a parancsnokság pedig ugyancsak rajtuk keresztül juttatta el az utasításokat a harcoló magyar katonáknak.
Gál Imre Isten gondviselésének tulajdonítja, hogy nem kellett harcolnia; az egyetlen veszélyesebb akció, amiben részt vett, a Brianszki-erdő átfésülése volt. Felettesét Binder Tibornak hívták, aki egy sváb származású tiszt volt, és akit annyira becsült, hogy évekkel később fiának is a Tibor nevet adta. Oroszországi tartózkodása idején Imre naponta 3-4 levelet kapott: több gyülekezetből írtak a baptista testvérek bátorító üzeneteket, édesanyja és két húga is rendszeresen tájékoztatta az otthoni eseményekről. Az egyik nap, amikor nem érkezett számára levél a B419-es tábori számra, megkapta azt a borítékot, amit annak a személynek címeztek, „aki ma nem kapott levelet”. Az írás a felvidéki Gergelyugornyáról érkezett: egy ismeretlen, mozgássérült lány írta, hogy erősítse, kitartásra buzdítsa a távolban szolgáló, ismeretlen magyar katonát. 1944-ben a magyarok kivonulni kényszerültek Ovrucsból. A kivonulásról két fénykép maradt fenn: az egyiken a pinszki mocsarak vidékén elakadt kocsik láthatók, a másikon pedig vasúti sínek mellett álló magyar katonák Szárnyinál.
Miután hazakerült, Gál Imrét leszerelték. Azonban szabadsága csak három hónapig tartott, ugyanis annak ellenére, hogy ő volt a családfenntartó, behívót kapott újra. Először Vasvárra került, majd Szombathelyre, ahonnan újfegyver-kiképzésre vitték a németországi Frankfurtba. Itt az amerikaiak kezébe került, akik a meilekampi fogolytáborban tartották néhány hónapig. A hadifogság nem volt gyötrelmes a számára, mivel az amerikaiak tisztességesen bántak a foglyokkal. Étel volt bőven, munka pedig viszonylag kevés: néha a marselli kikötőből érkező vagonok szállítmányát kellett lerakodni. Az egyik amerikai, aki annak ellenére, hogy 70. 000 ember főparancsnoka volt, személyesen is eljött a foglyok közé. Kereste, kik azok, akik a baptista felekezethez tartoznak – ő maga baptista lelkész volt. Amikor megtudta, hogy a magyar hadifoglyok között hat baptista is van, kezdeményezte, hogy magyar baptista istentiszteleteket is tartsanak a táborban. Az igehirdetés feladata a zilahi Lakatos Lajosra hárult, aki a hat atyafi között a legidősebb volt, és az egyetlen tapasztalt szolgálattevő. Attól fogva Lakatos Lajos szálláshelye a lelkészi sátor volt. A történelmi egyházak papjai, lelkészei eleinte nem nézték jó szemmel, hogy velük egy sátorba került egy olyan ember, akinek nincs teológiai végzettsége, és ráadásul csak tizedesi rangja van. Meilekampban a foglyok kölcsönösen elmentek egymás istentiszteleteire.
Az is megtörtént, hogy 1500 embert bevagoníroztak azzal az indokkal, hogy hazaszállítják őket. Közöttük volt Gál Imre is. Máig sem tudja a magyarázatát, miért kellett a hazamenetelre elkészült foglyokat kiszállítani a vagonokból, visszaküldeni a táborba, és az útra elcsomagolt ételüket egy hatalmas halomba dobálva elégetni.

Miután hazakerült a fogságból, Gál Imre megnősült, és Paptamásiba költözött. Ma is aktív tagja az ottani baptista gyülekezetnek. (Kiss Lehel – 2007. nov. 10., Paptamási)            

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése