2016. március 31., csütörtök

Elhívatásunk a lelki növekedés (II.Pét 1: 1-11)

Elhívatásunk a lelki növekedés
DIÁK FÜZET

Alapige: 2Pét 1: 1-11
Központi bibliai igazság: A lelki növekedést Isten adja, de a hívőnek is része van abban, hogy napról napra több legyen az Úrral, s ezáltal az embertársaival való kapcsolatában.   
Aranymondat: „Éppen ezért minden igyekezetetekkel törekedjetek arra, hogy a hitetekben mutassátok meg az igaz emberséget, az igaz emberségben ismeretet, az ismeretben önuralmat, az önuralomban állhatatosságot, az állhatatosságban kegyességet, a kegyességben testvéri szeretetet, a testvéri szeretetben pedig minden ember iránti szeretetet.” – 2Pét 1: 5-7

A lelki növekedésnek halálunk pillanatáig nem lenne szabad megszűnnie, mert e földön elérhető legmagasabb lelki szinten is csak azt kellene beismernünk, hogy Krisztus jellemétől és lelkületétől igencsak távol áll a mi jellemünk és lelkületünk. Minél inkább növekszünk és erősödünk lelkileg, annál inkább tudatosodik bennünk az a tény, hogy kegyelemből kaptunk életet, és nagy kiváltság az, hogy Simon Péterrel együtt a Jézus Krisztus szolgájának mondhatjuk magunkat. Azért törekszünk a lelki növekedésre, hogy Megváltónk dicsősége mind nagyobb pompájában tükröződjön rajtunk – hiszen ember-voltunkban a Krisztus szolgálatában teljesedünk ki leginkább, nem pedig az önmegvalósítás sokfelé ágazó, de ugyanazon veszedelemben végződő, sikerekkel és boldogsággal kecsegtető tévútjain.
Amint egy egészséges gyermek megfelelő mértékben növekszik fizikailag és szellemileg, és szenvedések árán, meg sok-sok örömben részesülve apránként veszi birtokba a világot, úgy az újjászületett ember is napról napra több (legalábbis az kellene, hogy legyen) a Megváltójával való kapcsolatában, s ezáltal életének minőségében. A kisgyermek növekedését leginkább rajta kívülálló tényezők határozzák meg, a testi növekedés pedig egy bizonyos életszakaszban leáll, és fokozatos leépülés következik. Az új életet nyert ember viszont felelős lelki növekedéséért, és igenis tehet arról, hogy meg ne rekedjen, le ne épüljön.
Igeszakaszunk tanulmányozása során megvizsgáljuk, mi az alapja, és hogy mi a gyakorlati haszna a lelki növekedésnek, valamint azt is, milyen eszközök állnak rendelkezésünkre, amik lelki növekedésünket elősegítik!             

A lelki növekedés alapja (2Pét 1: 1-4)
A lelki növekedés alapja az élő hit, amely által valósággá lett számunkra a megváltás munkája. Az élő hitet nem hívő szüleinktől örököltük; nem fejlesztette ki bennünk semmiféle nevelés; az élő hit nem tartozik a mi természetünkhöz. Péter hangsúlyozza, hogy ami lelki életünkre nézve maradandó érték és áldás, az mind-mind isteni adomány, ajándék. A drága hitből részt kapott az apostol, de mindazok is, akiknek tulajdoníttatott „Istenünk és Üdvözítőnk, Jézus Krisztus igazsága” (1v.).  A kegyelem és a békesség is bőségesen, folyamatosan adatik a hívőknek (2v.). Istennek ereje az, ami „megajándékozott minket mindazzal, ami az életre és a kegyességre való” (3v.). Ha valaki egyre erősebbé válik az Úrban, és előhaladása nyilvánvaló az emberek előtt, egyedül a kegyelem munkájára hivatkozhat.
A lelki növekedés alapja „ a mi Urunknak, Jézusnak megismerése (2v.)” – az, hogy megismertük Őt, mint megváltásunk szerzőjét, és az üdvösség egyetlen igaz útját, valamint az, hogy azóta folyamatosan egyre többet és többet kívánunk belőle megismerni. Az iránta való töretlen vágyakozásunk is a kegyelem munkája. A megismerés tudatos, elkötelezett odafigyelést és nyitottságot feltételez. A 8-ik vers is az Úr Jézus áldott gyümölcsöket és az új természet látható megnyilvánulásait eredményező megismeréséről beszél. A megismerés több, mint információk tudomásulvétele: a megismerés tárgya természetének megragadását jelenti oly módon, hogy az átformáló erővel bírón a megismerő természetének részévé váljék. Annak megismerése iránti vágy és elköteleződés nélkül, „aki saját dicsőségével és erejével hívott el minket (3v.)”,  nem lehet lelki növekedésre számítani.
A lelki növekedés alapja az ige, az Isten által adott ígéretek, „amelyek nekünk drágák, sőt a legnagyobbak (4v.).” Isten szavának meghallása (olvasása), annak komolyan vétele biztosítja a hitet kegyelem révén, mely hit Jézus Krisztus jobb megismeréséhez segít, ugyancsak  a kijelentett ige által.
Ha Isten adja a növekedést, miért kell törekedni rá?

A lelki növekedés haszna (2Pét 1: 5-8)
A lelki növekedés nem öncélú, hanem mindenek előtt Isten akarata, az Ő dicsőségére való. Minél inkább növekszik valaki lelkileg, annál inkább hasonlít Megváltójára, akiben megjelent a szeretet teljessége. A szeretet pedig nem keresi a maga hasznát, nem cselekszik bántóan, nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Minél inkább távolodik valaki Jézustól, annál inkább büszke és gátlástalan, és ami még tetézi e megromlott helyzetét: észre sem veszi, hanem erénynek tartja. Sokan hiszik azt, hogy ők Jézus nevében mondanak és tesznek nagy dolgokat, pedig a valóság fájdalmasan más. A lelki növekedésére gondot fordító hívő meg van óvva attól, hogy vak, illetve rövidlátó (9v.) legyen nem csak a világ dolgait és a Lélek dolgait illetően, hanem saját magát illetően is. Tudatában van teljesen méltatlan, de mégis nagyon megtisztelt voltának, ezért hitében „igaz emberséget (5v.)” mutat embertársai és Istene előtt. Nem csupán a terméketlenség és a tétlenség bűn, hanem az a termékenység és cselekvés is, mely nem Krisztus lelkületéből fakad.
A lelki módon való látás, a józan ítélőképesség mellett a lelki növekedésnek a jó cselekedetek általi gyümölcstermés is a nyilvánvaló haszna. „Mert ha ezek megvannak és gyarapodnak bennetek (ti. a Lélek gyümölcsének megtermésére irányuló törekvés), nem lesztek ami Urunk Jézus ismeretében sem tétlenek, sem terméketlenek” – mondja a 8-ik vers. A józan hívő ember nem feledkezik meg arról, hogy milyen „régi bűnökből” (9v.) tisztult meg, ezért „minden ember iránti szeretetet” (7v.) igyekszik tanúsítani, és úgy szolgálja Megváltóját.
Harmadsorban azt látjuk az igében,  hogy a lelki növekedés azzal a haszonnal is jár, hogy a kiválasztottságának és elhivatottságának tudatában egyre erősödő, hívő ember nem botlik meg soha (10v.). Ez nem azt jelenti, hogy nem fog megfáradni, megterhelődni, megbotránkozni, vétkezni, hanem azt, hogy botlása nem lesz olyan mértékű, hogy belepusztuljon. A megpróbáltatások, a bukások idején kegyelmet kap felnézni Krisztusra, és kegyelmet kap új erővel tovább menni, átlépve olyan dolgokon, amikben a hitetlenek és a gyenge hívők összezúzzák magukat.
Látsz-e változást életedben a sértődésre és a botránkozásra való hajlam terén?  

A lelki növekedés elősegítői (2Pét 1: 9-11)
Most tanulmányozott igeszakaszunk végül az örök dicsőség birtokba vételének ígéretével bátorítja Isten gyermekeit az igyekezetre. Ahhoz, hogy a lelki növekedést segítő eszközöket számba vegyük, egészben kell látnunk ezt az igeszakaszt, mert csak úgy sorolhatjuk fel őket.
Amint arról szó volt, Jézus megismerése az alapja a lelki növekedésnek – de nem csak alapja, hanem eszköze is. Érdemes összeszámolni, hányszor él Péter a „megismerés”, az „ismeret” fogalmával e néhány igeversben! Az apostoli időkben az igehirdetés, a bizonyságtétel hallgatása segített hozzá Jézus jobb megismeréséhez, ma viszont, a Szentírás kánonjának lezárása után mindennek csalhatatlan zsinórmértékeként a teljes Bibliát tartjuk. Az igaz igehirdetés és bizonyságtétel csakis a bibliai kijelentésen alapulhat, és azzal összhangban hangozhat el.
Az Úr szerinti jócselekedetekben való járásnak szintén hitet erősítő, növekedést elősegítő szerepe van. Nem hiába ajánlja figyelmünkbe, sőt parancsolja Péter által a Szentlélek.
Az igeszakaszban a testvéri közösség fogalma is hangsúlyozottan van jelen. A hívők közötti jó kapcsolat épít, táplál, ezért annak megélésére is minden igyekezettel kell törekedni. A lelki növekedés alapvető eszközei tehát az ige, a jócselekedetek és a közösség (és minden, ami ezekkel jár). 
A felsoroltak közül mik azok az eszközök, amik leginkább segítik lelki növekedésedet?    



Elhívatásunk a lelki növekedés
TANÍTÓI FÜZET

Alapige: 1Pét 1: 1-11
Központi bibliai igazság: A lelki növekedést Isten adja, de a hívőnek is része van abban, hogy napról napra több legyen az Úrral, s ezáltal az embertársaival való kapcsolatában.
Aranymondat: „Éppen ezért minden igyekezetetekkel törekedjetek arra, hogy a hitetekben mutassátok meg az igaz emberséget, az igaz emberségben ismeretet, az ismeretben önuralmat, az önuralomban állhatatosságot, az állhatatosságban kegyességet, a kegyességben testvéri szeretetet, a testvéri szeretben pedig minden ember iránti szeretetet.” – 2Pét 1: 5-7
A tanítás célja: A bibliatanulmányozásban részt vevők felismerve az Isten akaratát és a felkínált áldások elnyerésének nagy lehetőségét, elszántan törekedjenek arra, hogy lelki növekedésük folyamatos és nyilvánvaló legyen.      

A lecke levezetése
Az érdeklődés felkeltése
A csoportos tanulmányozást lehet egy szemléltetéssel kezdeni. Kellékek: egy fejletlen cserepes növény, egy tejes doboz, egy darabka kenyér, néhány szál fű, gaz. A tanító először úgy tesz, mintha tejet szeretne a növényre önteni, hogy növekedjen, hiszen ő maga is, és a gyermekei is (ha vannak), tejen nőttek fel. Mikor a csoport tagjai ezt helytelenítik, akkor a darabka kenyérrel próbálkozik. Ezután próbálkozhat a fűszálakkal táplálni a növényt, hiszen a csibék is azzal táplálkozva nőnek fel. A csoport tagjai válaszolják meg azt a kérdést, hogy valójában mire van a növénynek szüksége ahhoz, hogy növekedjen, és szemet gyönyörködtetővé terebélyesedjen! Ugyanígy a hívő ember lelki növekedéséhez is kizárólag az a táplálék a megfelelő, amit a teremtő Isten kínál fel számára – bármi mással próbálkozni valódi eredmény érdekében teljesen hasztalan, sőt káros erőfeszítés. Elhívásunk nem csupán a bűn és a halál törvénye alóli felszabadulásról szól, hanem a Krisztus hasonlóságára való folyamatos, egy életen át tartó átformálódásról is, amely a lelki minőségben és a külső megnyilvánulásokban egyaránt megmutatkozik. Péter levelének most tárgyalt részlete átfogó képet ad arról, hogy mi szolgáltat alapot a lelki növekedéshez; hogy milyen áldásokkal, haszonnal jár a lelki növekedés a hívő emberre nézve, valamint arról, hogy milyen eszközöket rendelt Isten a lelki növekedés munkálása érdekében. Mondjon mindenki egy-egy mondatot arról, hogy szerinte mi jellemzi a lelkileg növekvő, egyre erősödő hívő embert!          

Bibliatanulmány és alkalmazás
A lelki növekedés alapja (2Pét 1: 1-4)
A lelki növekedés mindenek előtt a Krisztushoz való hasonlóságról szól, és csak azután képességekről, alkalmasságról a feladatvégzéshez. A lelki növekedés tehát nem a tapasztalattól, nem az ismerettől, nem a lelki ajándékok számától függ elsősorban, hanem a Megváltóval való személyes kapcsolat megélésétől. Isten adja a növekedést, ezért minden, legkisebb előrelépésért is egyedül Őt illeti a dicsőség, azonban felelősek vagyunk növekedésünk intenzitásáért. A résztvevőket két csoportra lehet osztani. Az egyik csoport jelölje meg azokat a helyeket (a teljes igeszakaszban), amelyek arról szólnak, hogy Isten ad, részesít, ajándékoz! A másik csapat azokat az igéket jelölje ki, melyek az ember felelősségét hangsúlyozzák, és buzdítást tartalmaznak! A lelki növekedést Isten munkálja kegyelméből a hit, az Úr Jézus megismerése (2v.), és az Ő ígéreteinek kinyilatkoztatása révén (4v.). Nincs más alap és lehetőség a lelki növekedéshez.
Alkalmazás: Isten népe között sokféle feladatot végző, különböző vérmérsékletű és felkészültségű emberek vannak, és kiderül, hogy nem mindig a leglátványosabban vagy a látszólag legtöbbet munkálkodókat lehet példának tekinteni a lelki növekedésben. Miben nyilvánul meg leginkább, ha egy hívő folyamatosan növekszik és erősödik a lelkiekben? Miért van az, hogy a frissen megtértek hívőségük első hónapjaiban, éveiben látványosan és gyorsan növekednek?

     
A lelki növekedés haszna (2Pét 1: 5-8)
Amellett, hogy Istent, a Teremtőt és Megváltót dicsőíti a hívő ember lelki növekedése, reá nézve is sok hasznot hajt, bőséges áldást terem. Minél erősebb valaki, annál többet bír. Minél mélyebbre hatol az igazságban, annál tisztábban lát. Minél inkább szereti Urát, annál inkább tudja embertársait is szeretni – és a szeretet cselekedetei, amint az 1Kor 13-ból tudjuk, nem haszontalanok, hanem örök időkre szólnak. Vonj párhuzamot mai aranymondásunk és a Gal 5: 22-23-ban bemutatott „Lélek gyümölcse” között!
A 8-ik versben a lelki növekedésnek egy újabb hasznáról, áldásáról olvashatunk: megóv a tétlenségtől és a terméketlenségtől (gondoljunk itt a fügefa példázatára) – vagyis Krisztus lelkületéből fakadó jó cselekedetekre ösztönöz és képesít. Az őszinte szívből és isteni megbízatásból végzett szolgálat felüdülést és megerősödést eredményez. Az alázatos és szorgalmas munkavégzés közben újabb és újabb, áldásokat rejtő lehetőségek nyílnak a hívő számára, amiket felismerve és megragadva egyre lelkibbé, krisztusibbá válik.
A Péter által szorgalmazott igyekezet az elhívás „megerősítésére” azt is eredményezi, hogy a lelki növekedésére nagy gondot fordító, megváltott bűnös „nem fog megbotlani soha” (10v.). Szánjatok időt arra, hogy megtárgyaljátok, ki hogyan értelmezi ezt az ígéretet! Fontos letisztázni, hogy itt olyan megbotlásról és elesésről van szó, ami végzetes, halálos. A valódi hívő ember előbb-utóbb feláll, és továbbmegy. Idézzetek igéket ennek alátámasztására!
Alkalmazás: Miként hat egy lelkileg erős emberre, ha méltatlanul mellőzik, vagy ártatlanul megrágalmazzák? Hát egy gyenge hívőre, aki megállt a lelki növekedésben?   
       
   
A lelki növekedés elősegítői (2Pét 1: 9-11)
Isten különféle eszközök révén biztosítja a lelki növekedést azok életében, akik ezekkel az eszközökkel, lehetőségekkel minden erejükkel élni törekszenek. Ahhoz, hogy megtudjuk, mik az elősegítői a lelki növekedésnek, újból alaposan el kell olvasnunk a teljes igeszakaszt. Azt a következtetést vonhatjuk le, hogy az ige hallgatása illetve tanulmányozása, a jó cselekedetekre való törekvés, valamint a közösséggyakorlás jelentik az Isten által rendelt eszközöket megerősödésünkre nézve. Vizsgáljátok meg, hogy a 10-ik igeversben hogyan vannak jelen mindezek! Vannak, akik vérmérsékletüktől függően hajlamosak egyik-másik lehetőséget előnyben részesíteni, azonban ezek szorosan összetartoznak. Egyéni bibliatanulmányozásra hivatkozva nem szabad mellőzni a lelki közösséget, mint ahogyan a jócselekedetek végzésére hivatkozva nem szabad mellőzni az igével való fogalkozást, és így tovább.
Tanulmányozott igeszakaszunk végén felragyog a dicsőséges, örök országba való bemenetel igérete, amely nem következménye, hanem ösztönző ereje a kitartásnak és az igyekezetnek.
Alkalmazás: Képzeljünk el egy olyan helyzetet, amelyben egy hívő embert idegen földre, Bibliája nélkül fogságba visznek. Ilyen körülmények között milyen lehetősége van a lelki növekedésre?    

Összefoglalás:
-          csak az életet nyert ember növekedhet lelkileg oly módon, hogy a benne munkálkodó kegyelem által egyre nyitottabbá válik a Krisztus megismerésére az igében kijelentett ígéretek komolyan vétele révén
-          a lelki növekedés elsősorban Isten dicsőségét szolgálja, ugyanakkor számos áldást biztosít a hívő számára, mint például a Krisztushoz való hasonlóság gyümölcsei, a veszedelmes tétlenségtől való megszabadulás és a szükséges lelki erő a megbotlásra alkalmat adó helyzetekben
-          a lelki növekedés nem automatikus, hanem az ige hallgatása, olvasása, az ige tanításának gyakorlatba ültetése és a lelki közösség gyakorlása során megy végbe  
          









    



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése