2016. március 31., csütörtök

Elhívatásunk, hogy kiálljunk az igazság mellett (II.Pét 2: 1-22)

Elhívatásunk, hogy kiálljunk az igazság mellett
DIÁK FÜZET 

Alapige: 2Pét 2. 1-22
Központi bibliai igazság: Az igazság nem más, mint Krisztus és a krisztusi élet – emellett kell minden hívőnek határozottan kiállnia, és minden mást elutasítania, ami igazság címkével ajánlja magát. 
Aranymondat: „Ezért tehát, testvéreim, álljatok szilárdan, és ragaszkodjatok azokhoz a hagyományokhoz, amelyeket akár beszédünkből, akár levelünkből tanultatok.” – 2Thessz 2: 15

 Mostani korunk a kiállások, a helytállások kora. Saját igazuk érdekében hatalmas tömegekbe szerveződve utcákra vonulnak az emberek, és szónokolnak, kiabálnak, jelszavakkal és ábrákkal tele táblákat rázogatnak, zászlókat lengetnek – vagy csak néma, csendes lépdeléssel adnak „hangot” igazságuknak, sérelmeiknek. Az igazság képviselőjének tartja magát az is, aki követel, és az is, akitől követelnek. Jó érvek sorakoznak fel mindegyik oldalon.
Amikor két testvér állandó civakodását megelégelte az édesapa, leültette őket – egyiket az asztal egyik, másikat pedig az asztal másik végébe. Középre letett egy korsót, és megkérdezte a fiúkat, hogy mit látnak. Az egyik azt mondta, hogy egy korsót, festett galambbal az oldalán. A másik azt mondta, hogy egy korsót, festett tulipánnal az oldalán. Ezzel próbálta szemléltetni, hogy az igazságnak két oldala van, és néha engednünk kell a magunkéból, és meg kell ismernünk a másik oldalt is. Szép, nemes és ha megfogadják, áldásos következményeket hozó gondolat – emberi síkon.
Azonban az isteni igazságok esetében másként áll a helyzet. Amit Isten jónak mond, az jó. Amit Isten bűnnek nevez, az bűn. Amit Isten a helyes útnak mond, az a helyes út – bárhogy is érveljenek másként az emberek. Az isteni igazság semmiféle magyarázkodással ki nem játszható, meg nem változtatható, és csak egyetlen oldala van. Jézus Krisztus önmagáról jelentette ki, hogy Ő az igazság, Ő az egyetlen út az Atyához, és Ő az élet is. Aki úgy él, hogy nem oltatott be a Krisztusba, nem is él igazán, az igazságot nem ismerte meg, és a kárhozat útján halad. A humanizmus nemes gondolatai, az etika által előírt vagy megfogalmazatlan magatartásformák is mind-mind tartalmatlanok Krisztus nélkül. A valódi Krisztust személyesen megismerni, s aztán Őt egyre jobban és jobban megismerni az Ő szavának való engedelmesség göröngyös, mégis gyönyörűséges útján – ezt jelenti az igazságban való járás. Egyszóval Krisztus és a krisztusi élet az igazság. Emellett az igazság mellett kell minden hívőnek határozottan kiállnia, és minden mást elutasítania, ami igazság címkével ajánlja magát.
Péter apostol rámutat, milyen áldásokkal jár, ha valaki megismeri az igazságot, és megmarad abban, ugyanakkor szemléletesen vázolja föl az igazságtól elfordulók szörnyű állapotát és még szörnyűbb vesztét.      

Az igazság mellett kiállók jutalmat nyernek (2Pét 2: 1-9a)
„Közöttetek is lesznek...” – mondja az apostol. Ez a „közöttetek” egy áldott közösséget, egy elkülönült kis csoportot takar, melyben krisztusi egységnek és összhangnak kell uralkodnia. Úgy szól a hívők gyülekezetéhez, mint egy kiváltságos helyzetben lévő csoporthoz, melyben erős és erőtlen, régi és olyan tagok, akik „nemrégen szakadtak el a tévelygésben lévőktől” egyaránt megtalálhatók. Az igazság kőszikláján állnak valamennyien, és azok a tanítások éltetik, amiket a Szentlélek által ihletett levelek és bizonyságtételek révén fogadtak be. A szentségre való törekvésben és a krisztusi tanításban való egység azonban megbomlani látszik, mert belopóztak – és a jövőben is be fognak lopózni – olyan emberek, akik nem a Krisztus útját járják, és arra igyekeznek, hogy minél többeket megtévesszenek szabadosságra épülő felfogásukkal és magatartásukkal. Az igazsághoz ragaszkodó és az igazság mellett bátran kiálló és színt valló hívők számára azonban jutalmat készített Isten a mennyekben, de már e földi életre nézve is.
Az egyik ilyen jutalom a kísértésekből való megszabadulás, amiről a 9-ik versben olvasunk. A lelki szabadság, a győzelem terheket leoldó, nagy jutalma ez. Megállni a próbában, a csábítások, csapdák közepette tisztán és feddhetetlenül – drága kincs. Ezzel együtt jár az igaz hívők közösségében való éltető megmaradás, a szolgálatra való feljogosultság és készség ajándéka. „Vétkesek között cinkos, aki néma” – írta Babits Mihály. Nem csupán arra kaptunk elhívást, hogy az igazságot megismerjük, és hogy aszerint éljünk, hanem arra is, hogy megismertessük ezt az igazságot; arra is, hogy nyíltan kiálljunk az igazság mellett, ha egyedül maradnánk is, akárcsak Nóé az ő kortársai között.
Nóéról megjegyzi az ige, hogy az igazság hirdetője volt (5v.). Nagy magányos az ő lelkiségében, akinek figyelmeztető szavára saját családján kívül senki sem hallgatott. Nem csak, hogy a hitből való igazság örökösévé lett (Zsid 11: 7), hanem a fizikai lét számára is megtartotta őt szeretteivel együtt Isten kegyelme a világot elpusztító özönvíz közepette. Péter azt mondja, hogy Isten megkímélte őt, miközben nem volt irgalmas az őskor megromlott világához. Az igazság megismerése, és a belesimulás az igazság egész életet átformálni képes és irányítani kívánó szándékába sok esetben együtt jár fizikai áldásokkal is, az életben maradás felbecsülhetetlen értékű ajándékával is.
A másik példa Lót esete. Megszabadult ő is a pusztulástól, mely a lakhelyéül választott várost érte. Némely megnyilvánulásával kapcsolatban lehetnek fenntartásaink, de a 7-ik versben azt olvassuk róla, hogy „szenvedett az elvetemültek kicsapongó viselkedésétől”, és a gonoszság szem- és fültanújaként minden nap gyötrődött lelkében. Tiszta lelkiismeret, erő és szabadulás a kísértések idején, megtartatás – csak egy néhány azon jutalmak közül, amiket Isten ad az igazság mellett kiálló gyermekeinek.
Milyen módon áldott meg Isten, miközben és miután az igazság mellett határozottan kiálltál?

 Az igazság ellenségei büntetést kapnak (2Pét 2: 9b-22)
Az igazság ellenségei sok esetben jólfésült, kellemes beszédű, megnyerő atyafiak képében jelennek meg a hívők közösségében. Nem idegen, furcsa tanokat hirdetők az ilyenfajta emberek, hanem tagok, akik életében az elmélet és a gyakorlat, a kegyesség látszata és annak ereje élesen elkülönül. „Szép szavakkal” (3v.) megtévesztik a testvériséget, jó kapcsolatokat alakítanak ki, részt vesznek a közösségi, szent alkalmakon is – és szennyfoltokként, szégyenfoltokként lakmároznak. Van, hogy előkelő tisztségekre is szert tesznek. Igeszakaszunk „átok gyermekei” (14v.) és „romlottság szolgái” (19v.) megnevezéssel illeti őket. Megtéretlen emberek ők, akiknek főbb jellemzői többek között a pénzsóvárgás (15v.), a paráznaság és testiesség (18v.), üres, fellengzős szólamok (18v.), a bajkeverés. Kutya és disznó természetük nem változott meg. Erkölcsileg talán megtisztultak valamikor, és megtanultak a hívők által elvárt módon viselkedni, de a belsőjüket nem Krisztus, és nem a Szentlélek töltötte ki. Az igazság útjáról információ szintjén tudomásuk volt, de rajta igazán soha nem jártak. Az ilyeneknek „ez utóbbi állapotuk rosszabb lesz az elsőnél” (20v.). Egyre mélyebbre és mélyebbre merülnek az Istentől való távolság posványába, és igyekeznek másokat is magukkal rántani. Ez az állapot már komoly büntetés.
Egy gyümölcstelen, sokféle undoksággal, képmutatással terhelt élet lezárásaként büntetés lesz számukra az örökkévalóságba való átköltözés is. Oktalan állatok módjára fognak elpusztulni, mondja a 12-ik vers – dicstelenül és teljes reménytelenségben. Utolsó pillanataik e földi létben borzalmasak lesznek, mert megsejtik, hogy számukra „a sötétség homálya – vagyis az örök szenvedés, a kárhozat – van fenntartva” (17v.).
Péter óvva inti a hívőket, hogy ne vállaljanak közösséget az ilyen hamis atyafiakkal, hanem minden körülmények között maradjanak meg az igazságban, és bátran álljanak ki mellette.
Hogyan értelmezzük a „víztelen források” (17v.) kifejezést? Mik azok a leggyakoribb megnyilvánulások, amikkel az álhívők leginkább kárt tesznek gyülekezeteinkben? 



Elhivatásunk, hogy kiálljunk az igazság mellett
TANÁRI FÜZET 


Alapige: 2Pét 2: 1-22
Központi bibliai igazság: Az igazság nem más, mint Krisztus és a krisztusi élet – emellett kell minden hívőnek határozottan kiállnia, és minden mást elutasítania, ami igazság címkével ajánlja magát. 
Aranymondat: „Ezért tehát, testvéreim, álljatok szilárdan, és ragaszkodjatok azokhoz a hagyományokhoz, amelyeket akár beszédünkből, akár levelünkből tanultatok.” – 2Thessz 2: 15
A tanítás célja: A résztvevők elkötelezzék magukat a Krisztus Jézus által kijelentett igazságban való megmaradás, és az igazság nyílt felvállalása mellett.

A lecke levezetése
Az érdeklődés felkeltése
A magukat keresztyénnek vagy kereszténynek tartó felekezetek és csoportosulások száma több ezerre rúg. Egyetlen közös jellemzőjük az, hogy mindenik a saját maga tanait és gyakorlatait tartja az igazsághoz legközelebb állónak. Azonos felekezethez tartozó gyülekezetek között is hatalmas különbségek vannak, aminek fő okaiként leginkább a földrajzi elhelyezkedést és a kulturális hatásokat szokás megnevezni. Egy helyi gyülekezetben is lehetnek különbségek az igeértelmezésben, hiszen „tükör által homályosan látunk”, és a következő alkalommal látni fogjuk, amint Péter maga is bevallja, hogy a Pál írásaiban „van néhány nehezen érthető dolog, amelyeket a tanulatlanok és az állhatatlanok kiforgatnak” (2Pét 3: 15-16). De hogy az Isten személyéről, üdvösségszerző munkájáról és a krisztusi életmódról másképpen gondolkodjanak a tagok, az megengedhetetlen. A lényeges, alapvető dolgokban biblikus módon egységnek kell lennie, ellenkező esetben a gyülekezet, mint a kihívottak közössége éppen az életet jelentő tartalmáról mond le. A gyülekezet tagjainak óvakodniuk kell attól, hogy akár a maguk, akár a közösség életét eretnekség fertőzze meg, mert az még veszélyesebb, mint a szkhiszma (gör.), vagyis a szakadás. A haireszisz szó eredeti jelentése „választás, döntés”, következésképpen az eretnekség azt a tanítást, vallásbölcseleti irányzatot jelenti, amely mellett önként döntenek a megtévesztett emberek. Az eretnekség, mely az áldások elnyerésének legbiztosabb útjaként határozza meg magát, legtöbbször alattomos módon szivárog be a hívők közösségébe. Isten személyét, üdvözítő munkáját és a Szentírás tanításával összhangban megélt lelkiséget veszi célpontba, és támadja, kiforgatja, megkérdőjelezi a kinyilatkoztatott igét. Ha már az első században, a Krisztus tanúinak, a pünkösd átélőinek és az apostolok korának első gyülekezeteiben felbukkantak a Sátán szolgái, ne csodálkozzunk azon, hogy kétezer esztendő után annyiféle eretnek irányzat, hamis tanítás burjánzik és élősködik a keresztyénség testében! Beszéljetek róla, miért nem eretnekséggel állunk szemben, amikor például az egyik testvér a feltétel nélküli kiválasztást, a másik pedig az ember szabad döntését hangsúlyozza; amikor egyik a kegyelemben való megmaradás bizonyosságát, a másik a kegyelemből való kiesés lehetőségét hiszi; amikor egyik jelképesen értelmezi az ezeréves birodalomról szóló igéket, a másik pedig szó szerint! A csoport tagjai soroljanak fel olyan valós eretnekségeket, amelyekkel nem idegen csoportosulásoknál, hanem a saját felekezetük gyülekezeteiben (a helyet nem muszáj megnevezni) találkoztak! Hogyan kezelték a testvérek ezeket a helyzeteket?                          
  
Bibliatanulmány és alkalmazás
Az igazság mellett kiállók jutalmat nyernek (2Pét 2: 1-9a)
Az igazság melletti elköteleződés két dologban nyilvánul meg, és e kettő szorosan összetartozik: határozott megtagadása és elutasítása mindannak az ige kijelentésétől és szellemiségétől idegen tanításnak, amely a személyes hitet próbálja megingatni, és a Krisztus követését megakadályozni, valamint nyílt vállalása az egyértelmű és elszánt harcnak az eretnekség lényege és térhódítása ellen. Sok gyülekezeti tag nincs felvértezve a tévtanítás felbukkanásának esetére, ezért Péter apostol által a Szentlélek egyrészt úgy mutatja be a látható gyülekezetet, mint egy kikezdhető közösséget: „közöttetek is lesznek hamis tanítók, akik veszedelmes eretnekségeket fognak közétek becsempészni” (1v.); „sokan fogják követni kicsapongásaikat” (2v.); „benneteket pedig szép szavakkal fognak kifosztani” (3v.). A tévtanítások miatt végleg elbukó és szellemi-fizikai értelemben fertelmeskedő gyülekezeti tagokról, akárcsak a hamis prófétákról a fejezet végén kiderül, hogy az „Urat, aki őket megváltotta” (1v.) – vagyis lehetőséget szerzett nekik a megtérésre – sohasem ismerték meg igazán. A hívők gyülekezetén a pokol kapui sem vehetnek diadalmat, de ez nem jelenti azt, hogy az igazakat nem lehet „szép szavakkal” (3v.) kifosztani anyagi javaikból, vagy a lelki egység biztosította áldásokból.
Az igazságban való megállás és az igazság mellett való kiállás nagy kihívás ugyan mind a világi színtéren, mind pedig az állandó támadásoknak kitett gyülekezetben, de minden bizonnyal megélhető, hiszen az Ószövetség is számos példát sorakoztat fel ennek alátámasztására. Ezek közül Nóé és Lót lelkiségét és magatartását idézi fel Péter apostol. Olyan emberekét, akik kortársaik között és miatt sok csalódást, gyötrelmet és gúnyt megélve igaz lélekkel élték meg a megpróbáltatások és nagy küldetésük idejét. Jutalmuk Isten naponkénti, hathatós segítsége volt, és a pusztulástól való megszabadulás. Péter apostol által azt is megigérte a Szentlélek, hogy ha igyekeznek még jobban megerősíteni elhívatásukat és kiválasztásukat, dicsőségesen – nem pedig, mint egy tűzön keresztül (1Kor 3: 15) – fognak bemenni a mi Urunk és Üdvözítőnk, Jézus Krisztus örök országába (2Pét 1: 11).
Alkalmazás: Az egyik gyülekezetben többek között úgy védekeztek a tévtanítások ellen, hogy ha bizonyságtételben vagy tanításban valami nem egyértelműen bibliai gondolat hangzott el, a vezetők az istentisztelet után azonnal tisztázták a felmerülő kérdéseket a teljes gyülekezet előtt. Hogy történhet meg az, hogy a hívők között tévtanító bukkanjon fel? Mi a helyes eljárás, amikor eretnekséget észlelünk a gyülekezetben?                
                  
Az igazság ellenségei büntetést kapnak (2Pét 2: 9b-22)
Soroljuk fel az igéből azokat a kifejezéseket, amik bizonyítják, hogy a Péter által említett eretnekek sohasem voltak újjászületett, Szentlélek által betöltött emberek! („gonoszok” – 9v., olyanok, „mint az oktalan állatok, amelyek természettől fogva megfogásra és levágásra valók” (12v.), „szennyfoltok és szégyenfoltok” (13v.), „átok gyermekei” – 14v., „romlottság szolgái” – 19v., kutyák és megfürdött disznók – 22v. stb.). Ezek az emberek „kapzsik” (3v.), „vakmerők, elbizakodottak” (10v.), gyönyörködnek a dőzsölésben (13v.), kéjencek (14v. és 18v.), rabok (19v.). Nem látható tulajdonságok ezek, hanem a hamis tanítók belső világának röntgenképe. Kívülről megnyerő modorúnak látszó, kedvességet és jóindulatot tanúsító emberek, akik „szép szavakkal” – de az érett hívők fülét sértő „üres, fellengzős szólamokat hangoztatva” (18v.) – népszerűségre tesznek szert; lelki erőt és felhatalmazást színlelve „dicsőséges hatalmakat káromolnak” (10-12v.); részt vesznek a közösségi étkezéseken, és felkarolni látszanak – pedig valójában behálózzák – „azokat, akik nem régen szakadtak el a tévelygésben élőktől” (18v.).
Az ige rettenetes büntetést helyez kilátásba a tévtanítók számára. Életük már most átok alatti rabszolga-élet (19v.), és állapotuk egyre rosszabb lesz (20v.) már e földön, mert „büntetések között” rohannak az ítélet napja felé (9v.). „Gyors pusztulást hoznak magukra” (1v.), és fenn van tartva számukra a sötétség örök homálya (17v.).
Alkalmazás: Lényeges, hogy ne a jutalom ígérete, vagy a büntetéstől való félelem, hanem egyedül a Krisztus iránti hála és ragaszkodás formáljon minket az igazság bizonyságtevőivé a sokféle kihívással, eretnekséggel szemben! Van-e jogunk a tévtanítást hirdetőre kimondani az ítéletet, hogy „átok gyermeke?” Milyen lelkület és célok kell, hogy vezéreljenek a tévtanítókkal szembeni kiállásunk és intézkedéseink során? Lehet-e egy újjászületett hívő tévtanító?
 
 Összefoglalás:
-          a hívők a közösségben is ki vannak téve a tévtanítások támadásának, de ha megmaradnak az igazságban, és kiállnak mellette, jutalomban részesülnek
-          a tévtanítók, akik nem újjászületett emberek, és sohasem fognak újjászületni, Isten előtt utálatosak, és már a földön büntetésben részesülnek  

           

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése