2012. június 28., csütörtök

Elmélkedés Megyesi József képeivel (III.)


7.



Az Istennek pedig legyen hála az ő kimondhatatlan ajándékáért!
(II.Kor 9: 15)

            Három kicsi lány szorong az ablaküveg előtt. Hangjuk, mint az ezüst csengő, úgy csilingel. A legkisebb csak ennyit mond: „Ó!”  Három kicsi angyalka a kirakat előtt hóhullásos, kalácsillatú estén. Magyaráznak: micsoda pompa a feldíszített fán, és körülötte mennyi gyertya, és mennyi játék! Fények és csillogás, és minden csodaszép! Érted-é, te legkisebb harmadik?  Erre ő csak ennyit mond: „Ó!” Vak szegény. Testvérkéi csilingelnek, magyaráznak, áradoznak, körülírnak, hogy ő is, a legkisebb harmadik is megsejtsen valamit a felemelő látványból. Ámul önfeledten, két tenyerét a kirakat hideg üvegéhez tapasztja. Nővérkéi mosolyognak, de érzik tisztán, hogy nem elég tágas a szavak edénye, hogy abba minden fontos beleférjen, és nem elég veretesek a mondatok, hogy mindezt a szépet el lehessen mondani.
            Jézusban leszállt közénk, szegény vakok közé a menny dicsősége, a bűnbocsánat öröme, a Lélek szabadsága, az Isten szeretete, s túlcsordult a szívünkben. Ajándékként jött. Ingyen a miénk lett. Mi láttuk az Ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét. Magyarázható, körülírható, lehet csilingelni, s öblös ércharangként eget rengetőn hírt mondani róla, de Isten eme legnagyobb ajándéka kimondhatatlan. S miként az a világtalan kislány a kirakat fényeinél hitének szemeivel pompásabb fényeket látott, úgy láttuk meg a betlehemi Gyermekben, hogy Immánuel Ő, nem csak az ács fia. Szegényes szavak fényesedő útján indultunk Felé, s elibénk állt a kimondhatatlan Logosz, a testté lett Ige. Elámultunk rajta, s csak ennyit tudtunk mondani: „Ó!”       
               
  
8.



Az igazi világosság eljött volt már a világba, a mely megvilágosít minden embert.  A világban volt és a világ általa lett, de a világ nem ismerte meg őt. Az övéi közé jöve, és az övéi nem fogadák be őt.
(Jn 1: 9-11)

            A törvények, parancsolatok, rendelések, hagyományok délibábos aknamezején megjelent a Gyermek.
            Szeretőn hajolt szétroncsolt életek fölé, s nyújtotta a megépülés drága balzsamát: Ez az egyetlen igaz gyógyír! Fogadjátok tőlem ingyen!          Gazdagnak, szegénynek utat mutatott: Ha vízen mégy át, én veled vagyok! Ha tűzben jársz, a láng meg nem perzsel téged! Ez az egyetlen igaz út! Ezen járjatok!
            Az én országom nem e világból való. A szeretet hatalmának mennyei országa az – felépítve a próféták és vértanúk hitének alapkövén, az engem befogadók belsejében. Ez az egyetlen igaz ország! Ezt keressétek mindenek előtt!
            Így járt-kelt a Gyermek önmagát szétosztani készen a törvények, parancsolatok, rendelések, hagyományok délibábos aknamezején.
            Ó, nem! – nyögték a vakok, a félkarúak, a meggörnyedtek – Mert, ímé, mi messzire látunk! Nékünk szárnyaink vannak! Nincsen nálunk senki egyenesebb! Tűnj el innét, amíg jól van dolgod! – és tovább botladoztak ezernyi, fakadásos sebben. Ó, nem! – sziszegték a szakadékba hulltak – Mert, ímé, atyáink nyomát követjük! Nékünk járt útjaink vannak! Nincsen nálunk senki bölcsebb, józanabb! Tűnj el innét, amíg jól van dolgod! – és tovább zuhantak újabb kiálló ormok, tüskebokrok felé. Ó, nem! – sóhajtották a koldus csatornalakók – Mert, ímé, senkinek sincsen jobb dolga nálunknál! Nékünk császárunk van! Nékünk megszentelt kőfalaink vannak! Tűnj el innét, amíg jól van dolgod! – és kavargatták tovább a szennyvizet.
            Én akkor is szeretlek! – kiáltotta a Gyermek, és karjait szélesre tárta a törvények, parancsolatok, rendelések, hagyományok délibábos aknamezején.
               
                     
9.



És meglátván őt, elcsodálkozának, és monda néki az ő anyja:
Fiam, miért cselekedted ezt velünk?
Ímé atyád és én nagy bánattal kerestünk téged.
(Lk 2: 48)

            Áldottak, akiknek szívében meghátrál a számonkérés hangja, s felismerve Jézust könnyes-boldogan, hozzá csatlakoznak!
            Van úgy, hogy Jézus valahol, útközben lemarad – nem hallszik már szelíd szava, nem árad a békessége, nem látszik szemének éltető sugara. Észbe kapunk aztán: megfosztott önmagától! Itt hagyott egyedül! „Mért cselekedted ezt velünk? – kérdezzük remegőn Józseffel és Máriával, heves szívdobogástól fuldokolva – Nem aludtunk napok óta! Már mindenütt próbálkoztunk! Reménységünk is elveszett! Mért cselekedted ezt velünk?!”
            Igazából az történt, hogy mi hagytuk el Őt, és haladtunk a magunk útján – nélküle. Ő a helyén volt mindvégig! „Mi dolog, hogy engem kerestetek? Avagy nem tudjátok-é, hogy nékem azokban kell foglalatosnak lennem, a melyek az én Atyámnak dolgai?” Jézus mindig ott foglalatoskodik, ahol az Atyának munkája van. Ha az Atyának a négynapos halottal van dolga, Ő nem siet Bethániába beteget látogatni. Ha az Atyának Samáriában van dolga, Ő nem Jeruzsálembe megy, hanem a Jákób kútjához. Ha az Atyának a Golgotán van dolga, Ő, az engedelmes Fiú, nem önti ki a földre a keserű poharat.
            „De miért?” „De hogyan?” „De mikor?” – kérdezzük kétségbeesetten, ha valahol, út közben elhagyjuk Jézust. Áldottak, akiknek szívében meghátrál a számonkérés hangja, s felismerve Őt könnyes-boldogan, hozzá csatlakoznak! „Mi dolog, hogy engem kerestetek?” – kérdezi Ő szelíden dorgáló szóval, s ránk árasztja békességét, szemének éltető sugarát. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése